A parazita fertőzések áttekintése

0
481
A parazita fertőzések áttekintése

A parazita egy olyan szervezet, amely egy másik élő lény (a gazdaszervezet) felületén vagy belsejében él, és a gazdaszervezet rovására előnyt élvez (például tápanyagokat kap). Bár ez a meghatározás valóban alkalmazható számos mikrobák, beleértve a baktériumokat, mycetes, vírusok, az orvosok a “paraziták” kifejezés jelöli:

 • Protozoa (mint az amoebák), amelyek csak egy sejtből állnak.
 • A férgek (bélférgek), amelyek nagyobb méretűek, sok sejtből állnak, belső szervekkel vannak felszerelve.

A protozoák sejtosztódással szaporodnak, és az emberen belül szaporodhatnak. A protozoák közé tartozik az egysejtű mikroorganizmusok széles választéka, például a Giardia nemzetségbe tartozó mikroorganizmusok, amelyek megfertőzik a beleket, valamint azok, amelyek a véráramban keringő maláriát okoznak.

Ezzel szemben a legtöbb féreg olyan tojásokat vagy lárvákat termel, amelyek a környezetben fejlődnek, mielőtt képesek megfertőzni az embereket. A környezet fejlődése más állatot (köztes gazdaszervezetet) is érinthet. A férgek közé tartoznak a fonálférgek, például a horogférgek és a laposférgek, például a galandférgek és a trematódák.

 • A parazita fertőzések gyakoribbak a vidéki vagy fejlődő területeken, mint az iparosodott területeken.
 • Az iparosodott területeken ezek a fertőzések előfordulhatnak a bevándorlók körében, az utazásból visszatérő személyeknél vagy a veszélyeztetett immunrendszerrel rendelkező egyéneknél.
 • A paraziták általában a szájon vagy a bőrön keresztül jutnak be a szervezetbe.
 • Az orvosok diagnosztizálják a fertőzést vér, széklet, vizelet, váladék vagy más fertőzött szövet mintáinak vizsgálatával vagy elemzési laboratóriumba küldésével.
 • Azoknak a személyeknek, akik olyan területekre utaznak, ahol az étel, ital és víz szennyezett lehet, tanácsos szakácsot, forralni, hámozni vagy elkerülni a fogyasztását.
 • Gyógyszerek állnak rendelkezésre a legtöbb parazita fertőzés kezelésére.

A parazitafertőzések gyakoriak Afrika, Ázsia, Közép-és Dél-Amerika vidéki vagy feltörekvő területein, de az iparosodott területeken viszonylag ritkák. A fejlődő országba látogató személy tudatlanul parazitafertőzést szerezhet; hazájukba való visszatéréskor az orvos nem tudja könnyen diagnosztizálni a fertőzést. Az Egyesült Államokban és más iparosodott országokban a parazitafertőzések többnyire a bevándorlókat, a nemzetközi utazókat és a károsodott immunrendszerrel rendelkező embereket érintik (például az AIDS-ben szenvedőket vagy az immunrendszert elnyomó gyógyszereket szedő, meghatározott immunszuppresszánsokat). A parazitafertőzések olyan helyeken fordulnak elő, ahol rossz a higiénia (mint egyes pszichiátriai kórházakban vagy óvodákban).

Egyes paraziták közös az Egyesült Államokban, illetve más iparosodott országok, mint például diagnosztizálják, vagy egysejtűek, mert trichomoniasis (szexuális úton terjedő fertőzés), toxoplasmosis, valamint bélrendszeri fertőzések, például a giardiasis, valamint cryptosporidiasis.

Átvitel

ÁtvitelA paraziták általában behatolnak a szervezetbe:

 • Száj
 • Bőr

A szájon át bejutó parazitákat lenyelik, a bélben maradhatnak, vagy átjuthatnak a bélfalon, és behatolhatnak más szervekbe. Gyakran a paraziták behatolnak a szájba arany-széklet átvitelével.

Egyes paraziták közvetlenül behatolhatnak a bőrön keresztül. Mások rovarcsípések útján terjednek.

Ritkán a paraziták átvitele vérátömlesztéssel, átültetett szervekkel, injekciókkal történik, amelyeket a fertőzött egyének már használnak, vagy terhes nőktől a magzatig.

Más fertőző organizmusok, például egyes vírusok és baktériumok is ugyanúgy terjednek.

Az arany-széklet átvitel gyakori módja a parazitafertőzésnek. A széklet a székletre utal, míg az “arany” előtag a szájra, majd a lenyelésre utal. Kapsz egy széklet-oro-továbbított fertőzés, ha valahogy lenyelik valamit, hogy már szennyezett a széklet egy fertőzött személy vagy állat, mint például egy kutya vagy macska. Sok parazita behatol vagy él az emberek emésztőrendszerében, ennek eredményeként a paraziták vagy tojásaik gyakran jelen vannak az emberi székletben.

A fertőzött emberek gyakran terjesztik a fertőzést, amikor a fürdőszoba használata után nem mossák meg megfelelően a kezüket. Mivel a kezek szennyezettek, minden, amit később megérintenek, parazitákkal (vagy baktériumokkal vagy vírusokkal szennyezett, amelyek emésztőrendszeri rendellenességeket okoznak). Ha egy személy szennyezett kézzel érinti az ételt egy étteremben, élelmiszerboltban vagy otthon, az élelmiszer szennyezett lehet. Tehát bárki, aki ezt az ételt fogyasztja, megkaphatja a fertőzést.

A lenyelés nem feltétlenül jár etetéssel. Például, ha egy szennyezett kézzel rendelkező személy megérinti az objektumot, például egy nyilvános WC ajtaját, az ajtó szennyeződhet. Más emberek, akik megérintik a szennyezett ajtót, majd ujjaikat a szájba hozzák, az arany-széklet útján fertőzhetik meg a fertőzést.

Az Oro-széklet útján a fertőzés terjedésének egyéb módjai a következők:

 • Kezeletlen szennyvízzel szennyezett ivóvíz (rossz higiéniai körülmények között)
 • Szennyezett vízben termesztett nyers kagyló (például osztriga és kagyló) fogyasztása
 • Szennyezett vízzel mosott nyers gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása
 • Gyakorló szexuális tevékenységek érintő arany-anális kapcsolat
 • Úszás nem megfelelően fertőtlenített medencékben, vagy szennyvízzel szennyezett tavakban vagy tengerekben

Egyes paraziták a test belsejében élnek a bőrön keresztül. Valójában tudnak:

 • Behatoljon közvetlenül a bőr átszúrásával
 • Be kell vezetni egy fertőzött rovar harapásával vagy harapásával

Egyes paraziták, mint például a horogférgek, áthatolnak a lábak talpának bőrén, amikor mezítláb járnak a szennyezett talajon. Mások, mint például a schistoszómák, amelyek trematodák, áthatolnak a bőrön, amikor úsznak vagy búvárkodnak a parazitákat tartalmazó vizekbe.

A betegséget okozó organizmusokat hordozó és továbbító rovarokat vektoroknak nevezik. Egyes vektoros rovarok protozoáknak nevezett parazitákat (például maláriát okozó parazitákat) és néhány bélférget (például az onchocerciasist okozó parazitákat) továbbítanak; ezeknek a parazitáknak sok nagyon összetett életciklusa van.

A bőrön vagy a bőr alatt élő rovarokat (például a tetveket), valamint az atkákat (például a rühöket) ektoparazitáknak nevezik. Ezeket akkor továbbítják, ha szoros kapcsolatban áll egy fertőzött személlyel vagy személyes tárgyaival.

Diagnózis

 • DiagnózisLaboratóriumi elemzés vér, széklet, vizelet, bőr vagy köpet (váladék)

Az orvosok parazita fertőzést gyanítanak, ha az alanyok tipikus tünetekkel rendelkeznek, és olyan területeken élnek vagy utaztak, ahol a higiénia gyenge, vagy ahol az ilyen fertőzés terjedése ismert.

Szükség lehet A minták laboratóriumi elemzésére, beleértve a parazita (antigén teszt) vagy a parazita genetikai anyaga (DNS) által felszabaduló fehérjék azonosítására szolgáló speciális vizsgálatokat is. Vér, széklet, vizelet, bőr vagy köpet mintákat vehet.

Az orvosok elemezhetik a parazita elleni antitestek vérmintáit. Az antitestek az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek segítenek megvédeni a testet az egyes szerek, köztük a paraziták támadásától.

Az orvosok mintát is vehetnek a parazitát tartalmazó szövetből. Például biopsziára lehet szükség a bélszövet vagy más fertőzött szövet mintájának megszerzéséhez. Vehet egy bőrmintát. A parazita azonosításához több mintára és ismételt vizsgálatra lehet szükség.

Ha a paraziták a bélben élnek, a parazita vagy annak tojása vagy cisztái (a parazita nyugalmi és rezisztens formája) megtalálhatók a székletben, amikor mikroszkóp alatt megvizsgálják őket. Vagy a paraziták azonosíthatók a széklet elemzésével, hogy a parazita vagy annak genetikai anyaga által felszabaduló fehérjéket keressék. Antibiotikumokat, hashajtókat és savkötőket csak a székletminta összegyűjtése után szabad alkalmazni. Ezek a gyógyszerek olyan mértékben csökkenthetik a paraziták számát, hogy nehéz vagy lehetetlen észlelni őket a székletmintában.

Megelőzés

MegelőzésÁltalában a parazita fertőzések megelőzését segítő intézkedések biztosítják:

 • Jó személyes higiénia
 • Kerülje a rovarcsípéseket
 • Kerülje a szennyezett talajjal vagy vízzel való érintkezést

Számos megelőző intézkedés mindenhol megfelelő, de néhány fontosabb az egyes területeken. Az egyes földrajzi területeken szükséges óvintézkedésekre vonatkozó információk az utazók egészségügyi oldalán találhatók a Centers for Disease Control and Prevention (USA) honlapján.

Ha megkérdőjelezhető higiéniai módszerekkel rendelkező helyekre megy, különös figyelmet kell fordítania. Ezen túlmenően, mielőtt eszik vagy iszik valamit, meg kell gondolni, hogy honnan származik, és győződjön meg arról, hogy az étel már főtt megfelelően, és a víz nem szennyezett. Például kerülni kell a tavakból vagy patakokból származó ivóvizet, valamint a medencékben vagy vízi parkokban való úszáskor a vizet.