VIPASSANA

Nyomtatás E-mail
Írta: Szeged   
 

VIPASSANA

 

Létezik-e univerzális, kivétel nélkül minden embert érintő baj, probléma? Első pillanatra hajlamosak lehetünk rávágni, hogy nem, ilyen nincs. Pedig bizony van, mégpedig a dukha az. A dukha páli (régi indiai) szó és többnyire egyszerűsítve szenvedésnek fordítják, holott az eredeti szó a dukha jelenti a születéssel, a betegséggel, az öregséggel és a halállal kapcsolatos szenvedést, de jelent minden, az életben felmerülő nehézséget, kellemetlenséget, végső soron az élet meg nem felelő voltát is. Tehát ez mindenkit érint, még akkor is ha nem fogadja el, vagy nem vallja be. 

Nyilvánvalóan szenvedünk a világ nem kielégítő volta miatt is, hiszen senki nem képes megoldani, hogy ne történjen meg, amit nem akar, és mindig az történjen, amit szeretne.  A szenvedés univerzális, ebből a szempontból nincs különbség ember és ember között. Nincsen keresztény, muszlim, hindu, zsidó, buddhista stb. szenvedés, miként kínai, hindu, amerikai, orosz, német stb. sincsen. Egyféle szenvedés van: az emberi.

Manapság, amikor egy „hogyan éljünk boldogabban” hívószó tömegeket talál meg, jogosnak tűnik a kérdés, nem elégedhetnénk meg, legalábbis kezdetben kevesebb kellemetlenséggel, kínlódással, szenvedéssel?

A jó hír az, hogy az univerzális szenvedésre létezik univerzális gyógymód. Ennek a gyógymódnak alapvető része  egy egyedülálló, ősi, indiai meditációs technika a Vipassana, aminek semmi köze semmilyen szervezett valláshoz, és nemre, származásra, kultúrára való tekintet nélkül mindenki számára egyformán hasznos. A technikát 10 napos bennlakásos, adományalapú tanfolyamon lehet elsajátítani, aminek befejeztével mindenki saját maga tanítójává válik. Meditálóként a gyakorlással fokozatosan elérhetjük, hogy életünket úgy lássuk, ahogyan az van és nem úgy ahogy önmagunkat becsapva, vagy egyszerűen tévesen látni szeretnénk. Olyan kiegyensúlyozottságot, emelkedett, bölcs egykedvűséget érhetünk el, amit az életben jelentkező nehéz helyzetekben is képesek leszünk fenntartani. Ennek megfelelően az olyan negatív viselkedési formák, mint feszültség, harag, irigység, félelem és türelmetlenség fokozatosan leépülnek és helyükbe olyan pozitív minőségek lépnek, mint kiegyensúlyozottság, nagyvonalúság, elfogadás és türelem, ami a tartós elégedettség, a békés, harmonikus és boldog élet alapja.

Ha a mindennapi életben sokan esetleg úgy gondolják, hogy ők nem szenvednek, két embercsoport tagjai számára ez nem kérdés. A két embercsoport a fogvatartottak és a függők. Talán nem kézenfekvő de börtönökben is tartanak Vipassana tanfolyamokat, amiről dokumentum filmek készültek. Az interneten   (http://www.karunafilms.com/doing-time-doing-vipassana-all-languag) szabadon elérhető Ülök és meditálok (Szabadulás a börtönben)  c. többszörös díjnyertes film, egy indiai börtönben 1000 (egyezer) elítélt számára rendezett 10 napos tanfolyam kapcsán mutatja be röviden a Vipassanát és rendkívüli hatását. Az alcím nem elírás. Amennyiben valaki kíváncsi arra, hogy miért nem az, illetve szeretné megtudni, hogy részleteiben mit jelent és hogyan működik ez a meditációs technika, az az Egészség Bár Klub programján, 2017. február 23-án csütörtökön  17.30-kor, a szegedi Novotel Hotel termében tartandó előadáson választ kaphat kérdéseire.

 

Száday Rezső

Vipassana Magyarország Alapítvány

 
free pokerfree poker

Keresés

Egész-ség Bár Klub

Jelöljön a Facebookon!

Reklámok

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Adatvédelem - Impresszum - Médiaajánlat - Oldaltérkép